Suomalaiset ovat tunnetusti uskollista radiokansaa. Vaan tiesitkö, että työmatkoilla, työpaikoilla ja olohuoneissa kuunnellaan yllättävän paljon muutakin kuin valtakunnallisia kanavia?

Alueellisten radioiden valovoimaiset juontajat ovat onnistuneet luomaan paikallisradioille uskollisen kuulijakunnan, joita moni mainostaja ei ole vielä ehtinyt lentävillä lauseillaan kyllästyttämään. Siksi alueellinen radiomainonta on monelle brändille se löytämätön helmi, jonka tehokkuus on vielä valjastamatta käyttöön. 

Ääni on henkilökohtainen ja voimallinen viesti, joka jää mieleen

Radiomainonta on TV-mainonnan jälkeen tutkitusti toiseksi tehokkain media brändin tunnettuutta tavoitellessa. Hyvin toteutettu radiospotti luo äänimaailmalla ja ytimekkäällä spiikkauksella viestin, jota ei voi sivuuttaa.

Mikä parasta, radiomainonnan ei tarvitse välttämättä olla täydelliseksi hiottua. Aitous ja inhimillisyys välittyy äänen kautta erinomaisesti, mikä tekee viestistä kuulijalle yhä henkilökohtaisemman ja inhimillisemmän.

Toteutimme esimerkiksi asiakkaallemme radiospotin, jossa yrittäjät spiikkasivat itse oman mainoksensa. Kun yrittäjän intohimo ja rehtiys välittyy suoraan kuulijan korviin, ollaan aidosti toimivan ja henkilökohtaisen viestin äärellä.

Kuulijat kiintyvät lempiohjelmiinsa – käyttämätöntä potentiaalia

Kenties olet joskus mainostanut radiossa ja koet jo katsoneesi tuon kortin? Katsohan tarkemmin; olet saattanut missata tärkeän pointin.

Radiolle tyypillinen ominaispiirre on se, että ihmiset kiintyvät lempijuontajiinsa ja -kanaviinsa. Kun yritys mainostaa aiemmin hyödyntämättömillä radiokanavilla, se tavoittaa aivan uusia ihmisiä. Uskolliset kuulijat kun viihtyvät niillä omilla lempikanavillaan.

Kuulija on myös vastaanottavaisemmalla tuulella silloin, kun napakka viesti ponnahtaa korviin hänen oman suosikkiohjelmansa keskeltä. Onhan hän itse valinnut ohjelman, jota kuuntelee.

Sanoman alueellisten radioiden erityispiirteenä on niiden karismaattiset juontajapersoonat, jotka vetävät kuulijansa kanavalle päivä toisensa jälkeen. Tutun sisällön keskeltä pomppaava mainos erottuu paikallisradiossa todella edukseen.

Radio + digimainonta = tehokasta brändityötä

Radiolla on omat hyvät puolensa, digimainonnalla omansa. Taika piileekin näiden yhdistämisessä. 

Meillä on siitä kiitollinen tilanne, että työkalupakissamme ovat Suomen tunnetuimmat mediat – niin radion kuin digin puolelta. Pystymme siis yhdistämään eri medioiden parhaat puolet samaan kampanjaan. Kun radiomainontaa voimistetaan kohdennetulla digimainonnalla, saadaan aikaan tuloksia.

Miten homma toimii käytännössä?

Esimerkiksi näin: Kuulija saa huolella laaditun viestin työmatkalla radiossa, minkä jälkeen muistutamme häntä siitä lounastauolla valtamedioiden, esimerkiksi Ilta-Sanomien avulla. Matkalla töistä kotiin hän palaa lempikanavalleen ja kuulee viestin uudelleen – kunnes illalla kännykkää sohvalla näprätessä tuo sama brändi ponnahtaa hänen silmilleen uutisvirran joukosta.

Digi + radioyhdistelmällä päästään olemaan läsnä kuulijan arjessa töissä ja kotona. Sekä äänen, kuvan että tekstin muodossa. Tällä kombolla pienempikin brändi erottuu isojen joukosta!

Toisaalta alueellinen radiomainonta toimii erinomaisesti myös isojen brändien valtakunnallisten mainosten vahvistajana. Franchising- ja tytäryhtiöt voivat mainostaa palveluitaan alueellisesti ja hyötyä samalla emoyhtiön valtakunnallisesta mainoskampanjasta.

Radiomainonta on luultua vaivattomampaa ja edullisempaa 

Radiomainonnan toteuttaminen nähdään usein todellista kalliimpana ja kimuranttina prosessina. Totuus on kuitenkin muuta; radiomainonta on yllättävän suoraviivaista ja huokeaa. 

Paljonko radiospotti sitten maksaa? Hyvän radiospotin saa tuotettua jopa muutamalla sadalla eurolla. Radiomainonnan vaikuttavuus suhteessa sen vaivattomuuteen ja edullisuuteen on siis aivan omaa luokkaansa.

Tietysti budjetin kasvaessa lisääntyvät myös mahdollisuudet. Haluatko suomalaisille tutun äänen puhujaksi? Luodaanko mainokseen äänimaailmalla tunnelma, joka kertoo brändistäsi enemmän kuin tuhat sanaa? 

Tutustu asiakkaamme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien alueellisen mainonnan kampanjaan, jossa radiolla oli merkittävä ja yllättäväkin rooli >>

Äänen mahdollisuudet ovat valtavat – siksi me jaksammekin innostua jokaisesta uudesta kampanjasta aina yhtä suurella pieteetillä!

Paikallisradiossa kuulijan huomion voi napata aivan uudella tavalla

Sanoman alueellisilla radiokanavilla mainostamisella on uudenlainen huomioarvo, sillä kuulijat eivät ole vielä tottuneet alueelliseen mainontaan. Siksi paikallisradioiden kuuntelijoissa on valtavasti käyttämätöntä potentiaalia.

Oletko muuten tullut ajatelleeksi, että radio on media, jota suomalainen kuuntelee usein sillä hetkellä, kun on matkalla ostoksille?

Tutustu alueellisen radiomainonnan ominaispiirteisiin, 
kenties oivallat jotain uutta >>


Pieni radiomainonnan sanasto

OTH = Opportunity To Hear, eli kuinka monta kertaa mainos keskimäärin kampanjan aikana on voitu kuulla 
TRP = Target Rating Point eli “terppi”, eli kampanjan bruttopeitto prosentteina ilmaistuna
Spotti = yksittäinen mainos mainoskatkolla 
Bruttokontaktit = kampanjan saavuttamat kokonaiskontaktit
Nettokontaktit = vähintään yhden mainoksen kuulleiden henkilöiden määrää
Nettopeitto % =vähintään yhden mainoksen kuulleiden henkilöiden määrä prosentteina 
CPT = Cost Per Thousand, hinta per tuhat kontaktia 
OHY = ohjelmayhteistyö. Ohjelmayhteistyötunnisteet esitetään ohjelman alussa, mainoskatkojen yhteydessä ja lopussa. Ohjelmayhteistyötä voidaan ottaa osaksi jopa ohjelmien sisältöjä.