Facebook- ja Instagram-mainonnan hinta: kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää somemainonnan hinnoittelusta

Mainonta sosiaalisessa mediassa on tehokasta ja tavoittavaa, mutta Instagram- ja Facebook-mainonnan hinta ja sen muodostuminen saattavat aiheuttaa harmaita hiuksia etenkin aloitteleville mainostajille.

#

Voit myös kuunnella artikkelin tästä

Tässä jutussa selvitän, mistä some-mainonnan hinta koostuu, ja millaiset asiat siihen vaikuttavat. 

Mistä Facebook-mainonnan ja Instagram-mainonnan hinta koostuu?

Somemainonnassa haetaan hintaa yhden tavoitteen toteutumiselle. Tavoitteita ovat mm. näytöt, klikit tai konversiot. Voit määritellä kampanjallesi budjetin, jolloin käytettävissä oleva kokonaispotti voi vaikuttaa myös valittavaan tavoitteeseen. Haetko näyttöjä, klikkauksia vai konversioita ja paljonko olet valmis sijoittamaan kokonaisbudjettia?

Some-kampanjan hinta muodostuu kampanjan päiväkohtaisesta kulutuksesta, eli siitä, kuinka moni kohderyhmään kuuluva käyttäjä kohtaa mainoksesi ja toimii mainoksen tavoitteen mukaan. Kampanjalle asetetaan sen rakennusvaiheessa myös päiväkohtainen budjetti, eli enimmäismäärä rahaa, joka mainontaan halutaan käyttää per päivä. 

Mitkä asiat sitten vaikuttavat esimerkiksi Facebook-kampanjan hintaan? 

Tärkein tekijä on kohderyhmän koko, eli mainoksen yleisön laajuus. Mitä enemmän ihmisiä kampanjalla haluat tavoittaa, sitä enemmän euroja siihen tulee sijoittaa. Some-mainonnan hintaan vaikuttaa myös yleisön laatu: mitä halutumpi kohderyhmä on kyseessä, sitä korkeammaksi mainonnan hinta nousee. 

Toinen mainonnan hintaan vaikuttava asia on mainoksen osuvuus eli se, kuinka paljon mainosta klikataan. Kohderyhmää kiinnostavan ja hyvin suorittavan mainoksen klikkihinta on heikkoa edullisempi, ja siksi mainosten suunnitteluun ja esimerkiksi kuvavalintoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Eli mitä houkuttelevamman mainoksen kohderyhmäsi mielestä onnistut luomaan, sitä edullisemmaksi mainonta usein tulee.

Entä sitten optimointi ja kohderyhmän muokkaaminen kampanjan aikana? Ainakin Metan palveluissa, eli Facebookissa ja Instagramissa algoritmit ovat sen verran tehokkaat, että ne löytävät määritetyn kohderyhmän tehokkaasti, usein ei tarvita erillistä optimointia. Mainossisältöjen ja kohderyhmien muokkaamista saattavat kampanjat kuitenkin tapauskohtaisesti vaatia. 

Millainen budjetti Facebook-mainontaan tarvitaan?

Kuinka paljon rahaa yhteen somekampanjaan tulisi varata? Vastaus riippuu oikeasti aina tilanteesta, tuotteesta ja yleisöstä, mutta joitain suuntaviivoja haluan avuksesi antaa. 

Voit aloittaa sellaisesta oletuksesta, että karkeasti 10 000 silmäparin tavoittaminen Facebookissa maksaa noin 70-100 euroa. Joissain kohderyhmissä hinta voi olla vähemmänkin. 

Jos kampanjoit somessa alueellisesti, kannattaa päiväkohtainen mainosbudjetti asettaa minimissään viiteen euroon, valtakunnalliseen FB-mainontaan suosittelisin vähintään 10 € päiväbudjettia. Muista, kun sijoitat summan X, ja toteat että mainoksesi tuottavat hyvin, kannattaa budjettia lisätä mahdollisuuksien mukaan.

Klikkikohtaisen hinnan vaihtelu on usein suorastaan päätä huimaavan suurta; mainostettavasta tuotteesta, palvelusta ja kohderyhmästä riippuen mainoksen klikkihinta voi käytännössä olla mitä vain viiden sentin ja euron välillä. Jos toimiala on erittäin spesifi ja kohdennukset tarkkoja, voi 80 sentin klikkihinta olla aivan realistinen. 

Hinta täytyy tietysti suhteuttaa mainonnan tavoitteeseen. Jos mainostat esimerkiksi uutta kuluttajatuotetta tai -palvelua, jolla ei ole vielä omaa yleisöä, niin lähtisin sijoittamaan Facebookiin 25-50 € päivässä mainontaan laajalle kohderyhmälle, ja sitten hakisin tehoa uudelleenkohdennuksilla ja pienemmillä niche-yleisöillä. Testaa sisältösi ja hae toimivinta versiota mainosaineistoistasi. Useampi mainosversio takaa sen, että löydät kohderyhmään toimivimman viestin.  

Jos ns. massiivinen lanseerausmainonta somessa kiinnostaa, eli haluat tavoittaa mahdollisimman monta suomalaista Facebook-käyttäjää, voi mainonnan budjetiksi määrittää jopa 80 € päivässä. 

Miten Facebook-mainonnan tai muun sosiaalisen median mainonnan budjetti rakennetaan?

Nyrkkisääntönä sanoisin, että uuden kampanjan alkuun kannattaa varata ja sijoittaa budjettia reilummin. Silloin algoritmi näkee, että olet liikenteessä tosimielellä, tavoitat suurimman mahdollisimman yleisön, ja voit sen jälkeen muokata kohderyhmää pienemmäksi tai jopa pudottaa päiväkohtaista budjettia. 

Entä kuinka pitkiä Facebook- tai Instagram-kampajoiden tulisi olla? Oman kokemukseni mukaan ehdoton minimi on neljä päivää, etenkin silloin, jos mainostajalla ei ole käytettävissään paljon dataa. Lyhyemmissä, 1-2 päivää kestävissä kampanjoissa algoritmi ei “ehdi mukaan”, eli kampanja voi yllättää ikävästi suorittamalla heikosti hyvistä mainoksista tai kelpo budjetista huolimatta. 

Somemainonnan palvelupalkkiot: mitä Facebook-mainonnan kumppanille kannattaa maksaa ja miksi?

Monet digi- ja mainostoimistot tarjoavat apua sosiaalisen median mainontaan. Facebook-mainontaa voi ostaa myös itse, joten mitä itua palvelusta maksamisessa oikein on? Sekin riippuu tilanteesta. 

Kumppanin käyttö kannattaa erityisesti silloin, kun kokemusta some-mainonnan ostamisesta ja tekemisestä ei vielä ole kertynyt. Kumppanin avulla vältyt pahimmilta sudenkuopilta, ja jos tutustut raportteihin ja kohdennuksiin aktiivisesti, opit ja voit jatkossa kehittää mainontaa itsekin. 

Toinen hyvä syy käyttää some-mainonnassa kumppania on se, että toimistoilla on todennäköisesti olemassa jo ennakkoon rakennettuja ja tallennettuja kohderyhmiä ja dataa siitä, mikä esimerkiksi eri alueilla kannattaa. Etenkin kilpailluilla aloilla, kuten vaikkapa sisustus tai remontointi, tällainen valmiin datan hyödyntäminen säästää sekä aikaa että budjettia. 

Toimistot myös seuraavat ja mittaavat mainonnan suorituskykyä, ja voivat tarvittaessa laittaa myös sivustosi analytiikkaan liittyvät asiat kuntoon – haluat varmasti nähdä myös sen, mitä mainonnan kautta sivustollesi tai verkkokauppaasi saapuvat asiakkaat siellä tekevät. 

Entä se kumppanuuden hinta sitten? Paljonko some-mainonnan toimistolle kannattaa maksaa? Sanoisin, että kokonaisinvestoinnista eli kampanjan kokonaishinnasta noin 20-40% kannattaa laskea palvelupalkkioon. Tällä suhdeluvulla tiedät, että kumppani on kanssasi tosissaan, ja pystyy käyttämään oikean määrän työaikaa mm. kampanjasi seurantaan ja optimointiin. 

Oletko aloittamassa somemainontaa, tai haluaisitko esimerkiksi auditoida nykyiset kampanjasi – eli siis selvittää, miten niistä voisi saada vielä parempia tuloksia?

Tutustu Facebook- ja Instagram-mainonnan palveluihin täällä!
 

Ajassa-uutiskirje

Haluatko vinkkejä mainontaan, artikkeleita ajankohtaisista markkinoinnin ilmiöistä, tarinoita asiakkaidemme onnistumisista? Liity postituslistalle ja saat Ajassa-uutiskirjeemme kuukausittain sähköpostiisi.

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Tietosuojaseloste.

Jaa tämä sivu

Piditkö lukemastasi?