Joulu on vuoden tärkein myyntisesonki ja silloin moni yritys tekee suurimman osan liikevaihdostaan. Yksittäisten joulukampanjoiden sijaan kannattaa suosia pitkäjänteisempää tekemistä ja aloittaa markkinointitoimenpiteet jo alkusyksystä. 

Facebook Holiday Marketing Guiden mukaan: 

  • 20 % ostajista alkaa tehdä sesongin ostoja jo lokakuussa tai aiemmin
  • 49 % aloittaa sesongin shoppailun marraskuussa
  • 24 % jättää ostokset joulukuulle

Muun muassa tämän tiedon valossa kokosimme yhteen ajatuksia ja ideoita siitä, miten yrityksesi voi Facebook- ja Instagram-mainonnan avulla olla mukana sesongissa sekä hyötyä siitä parhaalla mahdollisella tavalla. Joulu on jo ovella ja mestarimarkkinoija pistää myllyn pyörimään jo syksyllä!

joulusesonki_somemainonta.jpgJoulusesongin V3: Varmistus – Vauhti – Voitto 
Lähde: Facebook Holiday Marketing Guide 2018 ja 2019 Kuva: Jane Seppänen

>> Lue lisää mainonnan oikeasta ajoituksesta sekä sesonkien ja ajankohtaisten tapahtumien hyödyntämisestä.

Syyskuusta lokakuuhun varmistetaan, että kohderyhmä on tietoinen brändistä, tuotteista ja palveluista

Mainostajan näkövinkkelistä joulumarkkinat alkavat jo syksyllä, eli varsinaiseen jouluhumuun valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Tässä vaiheessa Facebook- ja Instagram-mainoksissa ei vielä jouluilla, vaan tarvittaessa repäistään esimerkiksi Halloween-teemalla.

Tämän vaiheen tavoitteena on yrityksen tunnettuuden kasvattaminen ja ostajien sitouttaminen yritykseen. Mainonta kohdistetaan ensin isompiin massoihin: sen avulla herätetään mielenkiintoa ja aktivoidaan Early Bird -ostajat esimerkiksi teemalla ”osta nyt ja säästä!” Tässä vaiheessa kannattaa myös rakentaa kohderyhmiä tulevia kuukausia varten.

Mainosten viestikulmissa on hyvä ottaa huomioon erilaiset kohderyhmät. Erilaisia mainosmuotoja ja -variaatioita kannattaa kokeilla rohkeasti isommallakin budjetilla niin että löydät ratkaisut jotka tuovat yrityksellesi parhaat tulokset. Asiakkaita ohjataan kotisivuille tai verkkokauppaan ja samalla kasvatetaan seuraajien määrää somekanavissa.

Kohderyhmien testaaminen ajoitetaan tähän ajanjaksoon ja tulosten perusteella rakennetaan toimivia kohderyhmäkokonaisuuksia. Lisäksi on tärkeää analysoida kampanjoiden tuloksia tulevia mainoslähtöjä varten. Facebook-pikselin kautta saadaan dataa ja sitä hyödynnetään esimerkiksi luomalla uudelleenmarkkinointi- ja samankaltaisuuteen perustuvia yleisöjä. 

Marraskuu on aktiivinen ostokuukausi ja silloin ollaan täydessä vauhdissa sosiaalisessa mediassa 

Kun ajoissa aloitettu työ on tehty hyvin, niin marraskuussa on käytössä valmiit ja testatut kohderyhmät. Kohderyhmistä kerätyn tiedon perusteella voidaan mainonnassa ehdottaa sekä suositella vahvemmin ja tätä kautta vaikuttaa positiiviseen ostopäätökseen.

Marraskuun mainonnassa annetaan vahvaa huomiota isänpäivälle ja Black Fridaylle. Oikein tehtynä markkinoinnin toimenpiteet sitouttavat asiakkaat yritykseen ja osa työn tuloksista valuu myös joulukuun myyntiin. Facebook- ja Instagram-mainonnan viestikärjet voivat olla jo jouluisempia ja kauppoja klousataan tarjoamalla joulun hittituotteita.

Joulukuussa kerätään viimeiset hedelmät ja voitetaan asiakkuudet

Jos alustavat vaiheet on onnistuneesti suoritettu, niin tässä kohtaa valmistelut kääntyvät suoraksi myynniksi. Dataa hyödynnetään edelleen mainoskampanjoissa ja kohderyhmät ovat kiinni ja kauniisti talutusnuorassa. Joulukuussa on hyvä miettiä lisämyyntiä jo ostaneille asiakkaille, kertoa pikkujoulu- ja joululahjatarjouksista sekä hyödyntää mahdollisesti itsenäisyyspäivä. Nyt jos koskaan kannattaa luoda Facebook- ja Instagram-mainoksiin jouluista tunnelmaa sekä tehdä ostamisesta helppoa esimerkiksi tarjoamalla ilmaiset toimitukset.

 Kiinnostuitko Facebook- ja Instagram-mainonnasta?

Tutustu somemainonnan palveluihimme!