Vuonna 2021 suomalainen kuunteli radiota keskimäärin 2,28 tuntia päivässä. Ahkerimpia radionkuuntelijoita ovat yli 25-vuotiaat ja alle 55-vuotiaiden kuuntelussa korostuvat kaupalliset kanavat.

Radio onkin monipuolinen media, joka sopii mainostajalle niin mielikuvien rakentamiseen kuin taktiseen muistutteluun tai tarjousmainontaan. Radio on pitkien ajomatkojen seuralainen, kaveri kodin askareita tehdessä ja yksi niistä harvoista medioista, jotka ovat läsnä myös työpaikoilla työpäivän ajan. 

Tässä jutussa kerromme radion tämän hetken tärkeimmät kuulumiset, ja vinkkaamme, mitä ottaa huomioon radiomainonnan tarjouksia vertaillessa. 

Radiopersoonat sitouttavat kuulijat kanaville

Suomalaista radion kuuntelua leimaa kanavauskollisuus. Suomalaiset pitävät suosikkikanavastaan kiinni – tähän ovat useimmiten syynä kanavalla kuultavat radiopersoonat. 

Sanoman kanavilta on suomalaisten suosioon noussut koko liuta mainioita mediapersoonia, joista osa on siirtynyt sujuvasti radiosta myös TV:n puolelle. Suomipopin Jaajo taitaa olla jo Suomen tunnetuin radio- ja TV-juontaja, ja parrasvaloihin nousee myös uusia nimiä. Viime aikoina suosiotaan on kasvattanut etenkin HitMix, vetureinaan juuri kiinnostavat ja yleisöään puhuttelevat juontajat, kuten Oku Luukkainen ja Sara Forsberg.

Radiomainonnan mahdollisuudet: spottimainontaa – ja paljon muuta

Radiomainontaa voi ostaa monin tavoin. Spottikampanjat, eli mainoskatkoilla kuuluvat mainokset ovat meille kaikille tuttuja, ja syystäkin: niillä mainostaja rakentaa kustannustehokasta toistoa, joka jää kuulijan mieleen. Brändin rakentamiseen tai esimerkiksi monimutkaisempiin viesteihin toimii puolestaan ohjelmayhteistyö tai -sponsorointi – tutustu esimerkiksi Raskoneen ja Radio Rockin ohjelmayhteistyöhön täällä!

Radiomainonnassa tärkeintä on viestin toistotaso, eli se, että kuulija kohtaa viestin riittävän monta kertaa. Kampanjassa onkin tärkeää löytää toiston ja kampanja-ajan välinen tasapaino niin, että viikkokohtainen toistotaso on riittävä. Ei riitä, jos toistoja tulee esimerkiksi keskimäärin seitsemän, jos viikkoja on yhtä paljon: tämä tarkoittaisi sitä, että kuuntelija kuulee mainoksen pahimmillaan vain kerran viikossa.

Uusia mahdollisuuksia mainostajille tuovat esimerkiksi dataan perustuva, räätälöity ostotapa, jossa haetaan dataan pohjautuen tietoja esim. ihmisten kulutustottumuksista sekä kiinnostuksen kohteista, ja painotetaan ohjelmayhteistyöhön kuuluvia kanavia niiden mukaan. Tai audion etusivu, jossa mainostaja saa haltuun jokaisen Sanoman radiokanavan jokaisen katkon niin, että mainos esitetään aina katkon ensimmäisenä. 

Näistä kannattaa kysyä lisää omalta yhteyshenkilöltä, joka osaa yhdessä radioammattilaisten kanssa suunnitella tarpeisiisi tehokkaimman kokonaisuuden!

Mitä radiomainonnan tarjouksessa näytetään, ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Kun suunnittelet radiokampanjaa, saat siitä kampanjaehdotuksen ja tarjouksen. Tarjouksessa kerrotaan kampanjasi kontaktit, eli arvio kampanjalla tavoitettavien ihmisten määrästä. 

Kampanjan peitto tarkoittaa prosenttiosuutta kohderyhmästä, eli sitä, kuinka suuri osa kohderyhmästä tavoitetaan. Lisäksi tarjouksessa näkyy OTH- eli Opportunity to hear -luku, joka kertoo, montako kertaa kohderyhmään kuuluva henkilö voi keskimäärin kuulla mainoksen. 

Kun vertailet radiomainonnan tarjouksia, niin kiinnitä huomiota erityisesti näihin: 

 • Kanavan tai kanavien kuulijaprofiili - millaisia kuulijoita kanavalla tavoittaa, ja mikä on tavoittavuus omassa kohderyhmässäsi. 
   
 • Kanavauskollisuus - kuten jutun alussa todettiin, kuuntelevat suomalaiset hyvin uskollisesti omaa suosikkikanavaansa. Mainostajalle tämä tarjoaa myös mahdollisuuksia: ottamalla haltuun uuden kanavan, tavoitat todennäköisesti mainoksillasi aivan uutta kohderyhmää.
   
 • Kohderyhmä - jos pöydälläsi on useita tarjouksia, katso, että ne on laskettu samalle kohderyhmälle ja samalle spottipituudelle.
   
 • Spottipituus – varmista, että tarjous koskee juuri sen mittaista radiomainosta eli spottia, mitä olet kampanjassasi käyttämässä.
   
 • Viikkokohtainen OTH - radiomainonta vaatii toimiakseen toistoa. Jos kampanja “venytetään” liian pitkälle ajalle budjettiin nähden, jää sen teho ohueksi, sillä kuulijat kuulevat mainoksesi kampanjan aikana vain muutaman kerran. Kannattaakin keskustella oikeasta OTH-tasosta oman yhteyshenkilön kanssa.

Miltä yrityksesi kuulostaa – apua radiomainonnan tuotantoon ja äänibrändäykseen

Onnistunut radiomainonta edellyttää tietysti radiomainosta, eli spottia. Kampanjan suunnittelun lisäksi saatkin meiltä apua myös spotin suunnitteluun ja tuotantoon. Tiimissämme työskentelee kokeneita, rautaisia radiomainonnan ammattilaisia, joiden kokemuksen ja osaamisen saat käyttöösi helposti. 

Kannattaa myös muistaa, että radiospotti ei suinkaan ole kertakäyttöinen: kun se on kerran tehty hyvin, voi sitä hyödyntää eri kanavilla, ja myös muissa audiopalveluissa, kuten Suplassa!

Jos suunnitelmissasi on panostaa audioon (ja TV- tai videomainontaan) enemmänkin, kannattaa pohtia myös yrityksen äänibrändäystä. Siinä ammattilaiset rakentavat yrityksellesi tunnistettavan äänen, joka voi projektin laajuudesta riippuen olla esimerkiksi jingle, äänilogo tai kokonainen äänimaisema. 

Kiinnostaako radiomainonta, tai haluatko kuulla lisää siitä, millainen kampanja sopisi juuri sinun yrityksellesi?

Ota meihin yhteyttä - viedään yrityksesi yhdessä aalloille!