Tuhti peruspaketti TV-mainonnan erityispiirteistä

Onnistunut TV-mainonta ei vaadi miljoonabudjetteja. Etenkin alueellinen mainonta on hyvä tapa päästä katsojien eteen huippuohjelmien katkoilla. Kokosimme kattavan paketin TV-mainonnan erityispiirteistä, ostamisesta ja hinnoittelusta.

#

Moni markkinoija haluaisi hyödyntää TV-mainontaa, mutta pelkää sen olevan liian vaikeaa ja kallista. Huoli pois: onnistunut TV-mainonta ei vaadi miljoonabudjetteja!

Esimerkiksi alueellinen televisiomainonta ja erilaiset ohjelmayhteistyöt ovat kaikenkokoisten mainostajien ulottuvilla. Mainoksen suunnitteluun ja tuotantoon löytyy myös tarvittaessa apua.

Alta löydät tarkempaa tietoa televisiomainonnasta, sen vaikuttavuudesta, ostamisesta ja hinnoista. Löydät jutusta myös kampanjaesimerkkejä hintoineen. 

HUOM: Jos et ehdi lukea koko juttua juuri nyt ja haluat tilata sen PDF-muodossa sähköpostiisi, voit tehdä sen tässä »

Lataa tämä materiaali talteen!

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Tietosuojaseloste.

Klikkaa tästä suoraan kiinnostavimpaan aiheeseen:

  1. Televisio on tutkitusti vahvin mainosmedia
  2. Television katsominen Suomessa
  3. Televisio-ohjelmat ja ohjelma-ajat
  4. TV-mainonnan ostaminen
  5. TV-mainonnan hinta: mitä TV-mainonta maksaa alueellisesti? Entä valtakunnallisesti?
  6. Millainen on hyvä TV-mainos ja mistä sellainen hankitaan?
  7. Miten suunnittelemme yrityksellesi TV-kampanjan?
  8. Pieni TV-mainonnan sanasto


Televisio on tutkitusti vahvin mainosmedia

Mainos televisiossa tekee vaikutuksen. TV-ohjelmat luovat puheenaiheita ja julkkiksia, joskus jopa hyvä TV-mainos muodostuu ilmiöksi itsessään. TV-mainonta on suomalaisille myös tuttua ja rakasta: ensimmäinen suomalainen TV-mainos esitettiin jo vuonna 1957.

Miksi  televisio sitten on niin vahva mainosmedia? 

TV tavoittaa laajatkin massat nopeasti ja kasvattaa mainonnan peittoa. Se on tunnemedia, joka yhdistää äänen ja kuvan ja kertoo meille sekä uutisia että tarinoita. 

TV:n katsojat keskittyvät ohjelman seuraamiseen ja tempautuvat mukaan tarinankerrontaan. Hyvä mainos vie mainostajan ja tuotteen osaksi tätä virtaa niin, että katsojalle jäävä muistijälki on todella vahva. 

Monet mainokset ovat muodostuneet osaksi suomalaisen viihteen historiaa – muistatko esimerkiksi Oikotien “Kun aika on” -kampanjan, DNA:n “Elämä on” -mainokset tai 90-luvun legendaarisen Simon Vaatehuoneelta? Legendaarisimpien TV-mainosten tekemiseen liittyy myös mielenkiintoisia tarinoita.  

Tekniikan kehitys on myös tehnyt televisiolle hyvää. Ruutujen koko ja kuvanlaatu on kasvanut, eli kotikatsomot ovat aina vain parempia. Älytelevisioiden kehityksen myötä myös suoratoistopalvelut, kuten Ruutu.fi, ovat helposti käytettävissä myös isolta näytöltä. 

Total TV -mainontaan sijoitettu raha tuo parhaan tuoton mainoskanavista*
TV-mainontaan luotetaan enemmän kuin muuhin mediamainontaan**
TV-mainonta kasvattaa muiden kanavien, kuten sosiaalisen median, tehoa vähintään 20 % ja ohjaa vahvasti myös hakukoneliikennettä**

*)= lähde: Screenforce Finland 2019
**) = lähde: Thinkbox 2019


Television katsominen Suomessa

“TV:n kuolemaa” on ennustettu 2000-luvun alusta, mutta tämä ennustus ei kertakaikkiaan näytä toteutuvan. Totta on, että suoratoistopalveluiden ja nopeiden nettiyhteyksien myötä television katselu on muuttunut, mutta enemmänkin positiiviseen suuntaan. 

Suoratoistopalvelut, kuten Ruutu.fi, ovat lisänneet TV-sisältöjen ja videon kokonaiskatselua. Etenkin suuret puheenaiheohjelmat ovat kasvattaneet katsojakuntaansa, kun katsojat voivat itse päättää, missä tahdissa ja milloin jaksoja haluavat katsoa. 

Tämän ovat huomanneet myös mainostajat. 

Viime vuosina monet suuret mainostajat ovat huomanneet monimediallisuuden tehon ja palanneet digikampanjoista televisioon. Taustalla on tavoite pitää brändi vahvana ja tavoittaa myös uudet kohderyhmät. Tämä on maailmanlaajuinen trendi, joka tulee varmasti näkymään myös Suomessa. 

Kuinka paljon televisiota sitten katsotaan Suomessa?

Tutkimusyritys Finnpanel mittaa TV:n katselua TV-mittaritutkimuksella ja TotalTV-tutkimuksella. TV-mittaritutkimus mittaa lineaarisen, eli “perinteisen television” katsomista minuutin tarkkuudella, TotalTV-tutkimuksessa taas lasketaan yhteen ohjelmien lineaarinen ja suoratoistokatselu. 

Suomalaiset katsovat televisiota keskimäärin noin kolme tuntia päivässä. Lineaarisen eli “perinteisen” television katseluminuutit ovat olleet loivassa laskussa, mutta kevään 2020 poikkeustilanne lisäsi hetkellisesti TV:n katselua. Yleisesti vuoteen mahtuu hieman kausivaihtelua, johon vaikuttavat esimerkiksi sää sekä isot urheilu- ja uutistapahtumat.

Kaudet näkyvät myös TV-mainonnan hinnoittelussa: syys-lokakuu on korkeimman hintaindeksin aikaa, koska juuri silloin alkavat isoimmat formaatit ja katselu kasvaa. Kesä on usein hieman hiljaisempaa katseluaikaa, katseluun vaikuttavat sekä säät että ihmisten mahdollisuudet lomamatkailuun. Kevään katselua siivittävät isot uutuusohjelmat ja formaatit. Lisäksi suuret juhlapyhät lisäävät mainostamista keväisin.


Televisio-ohjelmat ja ohjelma-ajat

Miten uudet ohjelmat sitten päätyvät televisioon? Taustalla tehdään paljon tutkimuksia ja etsitään formaatteja maailmalta. Ohjelmavalinnat vaativat “herkkää nenää”, ammattitaitoa ja kokemusta.

Ohjelma-ajat: prime time ja off prime

Suurimmat katsojamagneetit esitetään kanavilla klo 18-23:59 välisenä aikana. Tätä kutsutaan prime timeksi, eli parhaaksi katseluajaksi. Off prime puolestaan tarkoittaa luonnollisesti prime timen ulkopuolista aikaa. 

Nimestään huolimatta mainostajan ei kannata väheksyä off prime -aikaa: mainostamalla off primessa tavoitat eri kohderyhmiä, kuten vuorotyöläisiä, eläkeläisiä ja kotona lapsia hoitavia vanhempia. Off primessa mainostat heille erittäin kustannustehokkaasti.

Television ohjelmakaudet

Television ohjelmavuosi jakautuu kevät-, kesä- ja syyskauteen. Ohjelmavalintojen ammattilaiset arvioivat, millä kaudella mikäkin ohjelma on fiksuinta esittää. Syys- ja kevätkaudelle sijoitellaan usein suurimmat menestysformaatit, kesän ohjelmakartassa kiinnitetään erityishuomiota myöhäisillan katseluun.


TV-mainonnan ostaminen

Vaikka TV-mainonta on tehokas tapa sekä brändin tunnettuuden nostamiseen että taktiseen mainontaan, ei yhdellä kampanjalla kannata yrittää tehdä molempia. Jos tuote tai palvelu ei ole yleisölle tuttu, kannattaa aluksi keskittyä tunnettuuteen kertomalla, mistä palvelussa tai yrityksessä on kyse. 

Tuttua tuotetta on helpompi mainostaa tarjouksin, tai ohjata katsojia tutustumaan siihen tarkemmin esimerkiksi verkossa. 

Kampanjan onnistumisen kannalta onkin tärkeää selvittää itselleen, kumpi on juuri tässä tilanteessa yritykselle tärkeämpää. Kampanjoita voi myös jaksottaa: keskittyä tiettynä aikana tunnettuuden rakentamiseen ja kampanjoida taktisesti esimerkiksi brändäävien kampanjoiden välissä. 

Brändimainonta televisiossa

Brändimainonnan pääasia on saattaa kohderyhmä tietoiseksi yrityksestä, tuotteesta tai palvelusta. Siihen liittyy voimakas tarinankerronta ja etenkin brändimainonta tv:ssä viekin tarinan tunteita herättävästi ja nopeasti perille. 

Parhaat brändiä rakentavat TV-mainokset ovat oikeastaan pieniä elokuvia, jotka kertovat yrityksestä tai tuotteesta yleisöä koskettavan ja samaistuttavan tarinan.

Ohjelmayhteistyö on tehokasta brändimainontaa

Ohjelmayhteistyö televisiossa on nopea tapa rakentaa tunnettuutta. Ohjelmayhteistyö- eli OHY-tunnisteet esitetään ohjelman edellä ja lopussa, sekä ennen ja jälkeen mainoskatkon. 

Tunnisteessa voi mainita sanan “yhteistyössä” tai “ohjelman tarjoaa” ja yrityksen, tuotteen tai palvelun nimen tai lyhyen sloganin. Ostokehotetta ohjelmayhteistyötunnisteessa ei saa olla, sillä tunniste lasketaan mainoskatkon sijaan ohjelma-ajaksi. 

Ohjelmayhteistyötä voi ostaa joko kelluvana tai ohjelmakohtaisena. Kelluvassa ohjelmayhteistyössä tunnisteet sijoitellaan eri ohjelmiin sen mukaan, mitkä ohjelmat tavoittavat valitun kohderyhmän parhaiten. Ohjelmakohtainen tai räätälöity OHY taas ostetaan tiettyyn ohjelmaan, eli tunnisteet nähdään aina esimerkiksi Haluatko Miljonääriksi -ohjelman tai vaikkapa leffojen yhteydessä. 

Taktinen TV-mainonta

Taktinen TV-mainonta tarkoittaa mainontaa, jolla pyritään kertomaan tietystä tarjouksesta, tai saamaan aikaan reaktio katsojissa. Ruokakauppojen viikottain vaihtuva tarjousmainonta tai vaikkapa äitienpäivän lahjavinkit ovat taktista mainontaa.

Alueellinen ja valtakunnallinen TV-mainonta

  • Valtakunnallinen TV-mainonta rakentaa tunnettuutta tai kertoo tarjouksesta nopeasti kaikelle kansalle tai tavoittelemallesi kohderyhmälle koko maassa. 
  • Alueellinen TV-mainonta kattaa valitsemasi näkyvyysalueen tai näkyvyysalueet. Tutustu alueelliseen televisiomainontaan tarkemmin täällä!

Jos ostat TV-mainontaa Sanoman kanavilta valtakunnallisesti, näkyvät mainoksesi kuudella eri TV-kanavalla sen mukaan, mistä kohderyhmäsi tavoitetaan kaikkein tehokkaimmin. Voit ostaa TV-mainontaa paketti- tai kanavaostamisena. 

Alueellista TV-mainontaa esitetään Nelosella. Alueelliselle mainonnalle avattavat mainoskatkot ovat pääosin prime timea, eli alueellisia mainoksia esitetään lähes ainoastaan parhaaseen katseluaikaan.


TV-mainonnan hinta: mitä TV-mainonta maksaa alueellisesti? Entä valtakunnallisesti?

Alueellisen TV-mainonnan hinta, budjetti ja kampanjaesimerkkejä

Alueellisen TV-mainonnan hinta riippuu spotin pituudesta ja alueesta, jolla mainos esitetään. Esimerkiksi Pirkanmaalla hyvän kampanjan voi rakentaa 15 sekunnin mittaiselle spotille jo noin 5000 € budjetilla. Pohjois-Suomessa viikon kampanjaan, jossa mukana on myös Ruutu.fi, riittää hyvin 2000 €. TV-kampanjan hintaan vaikuttaa myös tavoiteltava kohderyhmä.

Alueelliset mainokset esitetään Nelosella, pääosin prime timessa, huippuohjelmiston yhteydessä. 

Siksi alueellisen televisiomainonnan vaikutus onkin suurempi kuin monessa muussa mediassa: pienemmälläkin budjetilla pääsee kiinni loistavaan mediaympäristöön ja suomalaisia puhuttaviin ilmiöihin. 

TV-mainoksen voi teettää omalla yhteistyökumppanilla tai paikallisella mainostoimistolla. Tai jos tarvitset, saat meiltä apua mainoksen suunnitteluun ja tuotantoon. Alueellisen TV-mainoksen suosituspituus on 15 sekuntia.

Tutustu verkkokaupassamme valmiisiin alueellisen TV-mainonnan paketteihin, hinnat alk. 1 250 euroa.

Vertaile verkkokaupassa >

Valtakunnallisen TV-mainonnan hinta ja budjetointi

Kuinka paljon valtakunnallinen tv-mainonta maksaa? Kuten alueellisestikin, vaikuttaa tv-mainonnan hintaan spotin eli tv-mainoksen pituus ja valittu kohderyhmä. Valtakunnallisessa kampanjassa hintaan vaikuttavat myös kampanjassa käytettävät kanavat. 

Hintaesimerkkejä

20 000 eurolla saa napakalle, esimerkiksi 15 sekunnin mittaiselle spotille peruskampanjan, etenkin, jos malttaa keskittää kampanjan tehokkaasti kohderyhmän katsomille kanaville. 

Kelluvan ohjelmayhteistyön minimibudjetti on noin 10 000 euroa. Kelluva ohjelmayhteistyö kestää useimmiten kolme viikkoa: pienemmällä budjetilla tunnisteen toistoja tulee niin vähän, että kampanja jää ohueksi. 

Mainostajan lähtötilanne vaikuttaa kampanjan kokoon

Suositeltava budjetti riippuu myös siitä, onko mainostettava tuote tai yritys asiakkaille tuttu jo ennestään. 

Uuden tuotteen lanseerauksessa on lähdettävä liikkeelle isommin: kampanjan tulisi saavuttaa vähintään 130 TRP:tä viikossa.

Mitä TV-mainonnan raportit kertovat?

Miten tulkitset TV-kampanjasi onnistumista? TV-mainonnan raportit kertovat mainoksen tavoittavuudesta ja sen aikaansaamasta toiminnasta: siitä, montako kontaktia tv-mainoksella saavutettiin. Lue lisää miten tulkitset TV-mainonnan raportteja >>

Mikä ihmeen TRP?

TRP, target rating point eli tuttavallisemmin terppi on bruttopeitto prosentteina ilmaistuna. TRP on  TV- tai radiokampanjan kokoa kuvaava tunnusluku ja ostovaluutta. 1 TRP = 1% kohderyhmän koosta, mutta luku ei ota kantaa nettokontakteihin tai toistoon.

Esimerkki: A25-54 kohderyhmän koko  1 254 000 joten 100 TRP:tä on 1 254 000 kontaktia.

Luku saadaan laskemalla yhteen kaikkien kampanjassa mukana olleiden mainoskatkojen keskikatsojamäärät. Kampanjan suunnitteluvaiheessa keskikatsojamäärät ovat arvioita, eli estimaatteja. Raportissa käytetään Finnpanelin mittaamia toteutuneita lukuja.

Muistuttava kampanja voi olla hieman kevyempi: esimerkiksi reilun lanseerauskampanjan jälkeen voi hyvin riittää 80-100 TRP:tä viikossa, eli 0,8-1 laskennallista kohtaamista kohderyhmän kanssa. 

Muistuttavaa mainontaa voi TV:n lisäksi ajaa myös muissa medioissa. TV:n tarinankerrontaan voi palata äänen keinoin radiossa, tai hyödyntää spotista tuttuja visuaalisia elementtejä verkkomainonnassa.


Millainen on hyvä TV-mainos ja mistä sellainen hankitaan?

Parhaat TV-mainokset jäävät katsojien mieleen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hauskan tai koskettavan mainoksen lisäksi katsojan pitäisi muistaa myös mainostettava tuote tai brändi. 

Siksi on suositeltavaa, että mainostettava yritys, tuote tai brändi mainittaisi heti spotin alussa. Usein etenkin brändäävissä mainoksissa halutaan olla luovia ja odottaa punchlinea ja mainostajaa vasta mainoksen lopussa, mutta jos tarinankerronta suinkin sen sallii, kannattaa yleisölle kertoa heti alkuun, kenen viestistä on kyse. 

Kerronta kannattaa pitää tiiviinä – spotin pituus vaikuttaa mainonnan hintaan, eli turhalle jaarittelulle ei kannata antaa aikaa sekuntiakaan. Huomion ja tunteiden herättäminen ovat aina hyvästä. Huumorikin toimii, mutta ainoastaan silloin, kun tunnet yleisösi eli tiedät millaista huumoria kohderyhmäsi arvostaa. 

Viime aikoina myös TV-mainoksen musiikki ja äänimaailma ovat nousseet entistä tärkeämpään rooliin. 

Mainosjinglet, hokemat ja melodiat muistuttavat tuotteesta tai brändistä helposti – ja myös toisinpäin: arvaan, mitä korvissasi alkaa soida, kun kuulet sanat “Silja Line”, “Juhla Mokka” tai “Fazerin Sininen”. TV-mainoksen musiikkia ja äänimaailmaa käytetäänkin usein myös radiossa ja videoissa. 

Miten TV-mainos suunnitellaan ja tuotetaan?

Spotin suunnittelu alkaa tavoitteesta: mitä mainoksella halutaan saada aikaan. Toinen tärkeä tekijä on mainostajan brändi: millainen tarinankerronta ja tapa puhua katsojille sopii mainostajalle ja puhuttelee myös yleisöä oikein.  

TV-mainoksen suunnittelussa ja käsikirjoituksessa voi käyttää mainostoimistoa. Spotin kuvauksen, leikkauksen tai animaation ja mainokseen tarvittavat äänityöt toteuttaa useimmiten siihen erikoistunut tuotantoyhtiö. 

Me olemme halunneet tehdä TV:ssä mainostamisesta helppoa, joten oman yhteyshenkilösi kautta saat mainoksen suunnittelun ja tuotannon “yhdeltä luukulta”. Yhteistyökumppaninamme TV-mainonnan suunnittelussa ja tuotannoissa toimii Heku-ryhmä, jolla on 25 vuoden kokemus mainonnan suunnittelusta ja liikkuvan kuvan tuotannoista. 

Ohjelmayhteistyö- eli OHY-tunnisteen suunnittelu ja toteutus

Ohjelmayhteistyötunnisteiden suunnittelua ja tuotantoa määrittävät hieman tarkemmat reunaehdot. 

OHY-tunniste on osa ohjelma-aikaa, ei mainoskatkoa, joten siinä ei saa olla ostokehotuksia, tietoa tuoteominaisuuksista tai hintoja. OHY-tunnisteita koskevien sääntöjen takia tunniste kannattaakin teettää niiden tekemiseen tottuneella kumppanilla – näin tuotanto sujuu jouhevasti ja tunnisteesta tulee sääntöjen mukainen.

Routa suunnitteli ja toteutti Vastuu Groupin ohjelmayhteistyötunnuksen osana monimediakampanjaa. Lue lisää kampanjasta täällä!

Kampanja-aikataulujen suunnittelussa täytyy aina huomioida myös mainosten tai tunnisteiden suunnittelun ja tuotannon vaatima aika. Siksi TV-kampanjat kannattaa huomioida markkinoinnin vuosikellossa jo hyvissä ajoin.


Miten suunnittelemme yrityksellesi TV-kampanjan?

Kampanjan kohderyhmät ja tavoitteet & prosessi

TV-mainoskampanjan suunnittelu alkaa siitä, että tarkennamme yhdessä sinun ja yhteyshenkilösi kanssa kampanjan tavoitteen ja kohderyhmän. Onko ykköstavoite ohjata verkkosivuille tai verkkokauppaan, vai rakentaa tunnettuutta uudelle tuotteelle. TV-kampanjan kestoa ja peittoa voi myös kasvattaa viemällä videomainontaa myös Ruutu.fihin.

Teemme laskelmat ja ehdotuksen mahdollisimman tehokkaasta ja toimivasta kampanjasta, ja yhteyshenkilösi käy sen kanssasi läpi. Usein tästä alkaa viilaus, jossa tarkennetaan budjetteja, kampanjan tavoittavuutta ja käytettäviä kanavia niin, että kokonaisuudesta tulee paras mahdollinen. 

Mikä helpottaa TV-kampanjan suunnittelua?

Kuten kaikessa yhteistyössä, on mainonnan ja markkinoinnin suunnittelussakin avainsana luottamus. Luottamus toki kehittyy pitkän ajan kuluessa yhteistyön myötä. On kuitenkin muutama asia, jolla tulokselliseen ja hyvään yhteistyöhön päästään nopeammin. 

1. Avoin keskustelu budjetista ja investoinneista kannattaa aina

Yksi iso, keskusteltava asia on budjetti. Joskus mainostajakaan ei ole varma, paljonko rahaa on mahdollisuus sijoittaa kampanjaan, mutta jonkinlainen “pallokenttäarvio” helpottaa suunnittelua – budjetti kun vaikuttaa olennaisesti siihen, millaista ratkaisua lähdemme ehdottamaan. 

Jos käytössä oleva budjetti on tiukka, on järkevämpää tehdä lyhyt ja tiivis kampanja. Kasvattamalla kampanjan kestoa päädytään nimittäin pahimmassa tapauksessa siihen, että spotti toistuu katkoilla liian harvoin, eikä yleisölle muodostu kampanjasta oikein minkäänlaista muistijälkeä. 

2. Asiantuntija auttaa rakentamaan toimivan kampanjan

Markkinan ja tv:n katselun ymmärtäminen ja tunteminen on myös tärkeää. Meidän tehtävämme on suositella ratkaisua, joka todennäköisesti toimii mainostajan tarpeisiin fiksusti. 

Sanoman ja Roudan ammattilaisilla on pitkä kokemus TV-mainonnan suunnittelusta ja ostamisesta. Asiakkaan antamien tietojen pohjalta he rakentavat kampanjaan parhaiten sopivan ehdotuksen.

Monikanavainen kampanja kannattaa – videomainonta vahvistaa viestiä

Monikanavaisuus nostaa kampanjan tehoa tutkitusti. Yleisin tapa tehdä TV-kamppiksesta monikanavainen on ottaa mukaan Ruutu.fin suoratoistopalvelu. Maksuttomassa Ruudussa voi tehdä taktista mainontaa samoille kohderyhmille kuin televisiossakin, siellä ohjelmistossa on mainoskatkot aivan kuten TV:ssäkin. Maksullisen Ruutu+ -palvelun puolella mainostaja voi ostaa ohjelmayhteistyötä. 

Videomainonnassa kannattaa suosia lyhyttä, napakkaa spottia. Ja kuten aiemmin jo mainitiin, etenkin näissä mainoksissa on tärkeää kertoa mainostettava tuote tai brändi heti mainoksen alussa. 

Radiolla rakennat TV-kampanjaan toistoa, tehoa ja muistutusta

Toinen tehokas lisämedia TV-kampanjaan on radio. Se on media-ajaltaan edullisempaa ja toimiikin upeasti TV-mainonnasta muistuttavana kanavana. Radiossa kannattaa ehdottomasti hyödyntää samaa äänimaailmaa kuin TV-mainoksessa; silloin katsojan muistijälki aktivoituu ja mainonnan teho kasvaa. Radiomainontaa saa myös alueellisena, eli sillä voi tukea niin valtakunnallisia kuin alueellisiakin kampanjoita. 

Lue lisää monikanavaisesta mainonnasta ja monimediakampanjan suunnitelusta! 

 


Kun haluat lisää tietoa ja vaikkapa tarkempia kampanjasuunnitelmia ota yhteyttä, sparrataan hetki juuri sinun tarpeisiisi sopivista ratkaisuista!

ota yhteyttä

 

Pieni TV-mainonnan sanasto

Lisää TV-mainonnan, mainonnan ostamisen ja mittaamisen sanastoa löydät Screenforce Finlandin sivustolta

Spotti = TV-mainos

OHY = ohjelmayhteistyö. Ohjelmayhteistyötunnisteet esitetään ohjelman alussa, mainoskatkojen yhteydessä ja lopussa. OHY-tunnisteet lasketaan mainosajan sijaan ohjelma-ajaksi. 

Kelluva kohderyhmäkauppa = Mainos näytetään niiden ohjelmien yhteydessä, joiden katsojaprofiili vastaa mainostajan tavoittelemaa kohderyhmää. Mainostaja ostaa siis tietyn kohderyhmän silmäpareja niin, että mainos ei ole sidottu tiettyyn kanavaan.

Kanavaostaminen = Mainosta näytetään tietyllä TV-kanavalla

Ohjelmaostaminen = Mainosta näytetään tietyn TV-ohjelman yhteydessä. Kyseessä on kuitenkin katkoille sijoitettu mainos, ei OHY- eli ohjelmayhteistyötunnus.

Total TV = TV:n katsomisen mittaustapa, jossa mitataan tietyn ohjelman saamaa katsojamäärää niin, että mukana on lineaarisen TV:n lisäksi myös suoratoistokatselu.

Lineaarinen TV = TV-kanavalla tiettyyn aikaan esitettävä ohjelmisto, jota voi katsoa TV-vastaanottimesta. Vrt. suoratoistopalvelu, jossa katsoja valitsee, milloin haluaa ohjelman katsoa. 

Alueellinen TV-mainonta = TV-mainos esitetään ainoastaan sovitulla maantieteellisellä näkyvyysalueella tai -alueilla. 

Valtakunnallinen TV-mainonta = TV-mainos esitetään valtakunnallisesti, kaikilla alueilla. 

Näkyvyysalue = maantieteellinen alue, jolle on mahdollista ostaa alueellista TV-mainontaa. Tutustu Sanoman näkyvyysaluekarttaan täällä. 

TRP = target rating point eli “terppi”. Kampanjan suuruusluokkaa kuvaava ostovaluutta, bruttopeitto kohderyhmässä prosentteina. Eli kaikkien kampanjaan kuuluvien ohjelmien/spottien peittojen yhteenlaskettu summa valitussa kohderyhmässä. 

Kontaktitakuu =  kanava takaa, että kampanjalla tavoitetaan ennustettu kontaktimäärä. Kontaktitakuu myönnetään voimassaolevat myyntiehdot täyttäviin kampanjoihin. 

Nettopeitto = tunnusluku, joka kuvaa, moniko kohderyhmään kuuluva näki ohjelman tai spotin vähintän yhden kerran. Ilmoitetaan joko tuhansina tai prosenttiosuutena kohderyhmästä. 

Räätälöity OHY = mainostajalle suunniteltu ohjelmayhteistyö, joka voi sisältää näkyvyyttä ohjelman sisällä sekä OHY-tunnuksissa. 

OTS = Opportunity to see. Tunnusluku, joka kertoo montako kertaa keskimäärin kampanjan tavoittama kohderyhmään kuuluva henkilö on voinut kohdata mainoksen. Luku kuvaa mainoksen keskimääräistä toistoa. 

Prime Time = “paras katseluaika”. Sanoman kanavilla prime time on päivittäin klo 18-23:59.

Off Prime = prime timen ulkopuolinen katseluaika.


Lataa tämä materiaali talteen

Jaa tämä sivu

Piditkö lukemastasi?